Чому кекси просідають у середині?

Дуже прикро поставити деко, наповнене кексами, у піч, щоб в результаті лише подивитися, як вони тонуть у центральній частині, коли Ви їх витягуєте. Є багато причин, через які кекси можуть просісти під час випічки, на жаль.
Якщо описати процес випікання дуже простими словами, то маленькі кишені повітря в тесті розширюються і змушують кекс рости, коли він випікається. Підігрів духовки повинен встановлювати кекс при максимальному обсязі, і він повинен залишатися приблизно в тій же формі, що і при охолодженні. Існує чимало можливих причин, через які кекс значно падає під час випікання або в процесі охолодження.
Читайте также:
Кекси просіли: у чому причина?
Занадто багато рідини у тесті
В той час, як занадто мало вологи може негативно впливати на тісто, занадто багато рідини може зробити торт важче, ніж його сухі інгредієнти можуть підтримувати. Це може бути спочатку погано написаний рецепт, але фактори, такі як неправильний вимір сухих інгредієнтів та вологості навколишнього середовища, також можуть впливати на результат втілення рецепту (особливо у місцях з дуже вологим кліматом та дуже чутливими рецептами).
Переповнені кекси
Більшість рецептів розкажуть Вам, до якого рівня мають бути заповнені форми при випіканні. У багатьох випадках кекс отримує велику температурну підтримку цих форм (чи з боку каструлі). Якщо кекс піднімається з боків, центр, ймовірно, впаде.
Неправильне перемішування
Порядок додавання інгредієнтів до рецепту дуже важливий, таких як масло, яйця та інші інгредієнти, які сприяють зростанню тесту. Якщо Ви зіпсуєте порядок інгредієнтів, Ви можете отримати тісто, яке не має стільки повітря, скільки мало б для оптимального зростання. Робота не за рецептом може поставити Вас під загрозу забути необхідні інгредієнти.
Підмішування
Підмішування може дати в результаті кекс, який не має достатньої аерації, щоб піднятися належним чином, так що не забудьте вершкове масло та збийте яйця за вказівкою рецепту. Переохолодження Ваших інгредієнтів може призвести до жорсткого кексу, який значно скорочується за висотою під час випікання. Не кожен рецепт специфічний щодо часу, необхідного для змішування (він може змінюватись в залежності від інгредієнтів), тому автоматизація змішування часто є чимось, що приходить з досвідом.
Забагато чи надто мало закваски
Розпушувач для випічки і харчова сода є двома найчастіше використовуваними заквасками в рецептах кексів. Якщо ваш рецепт містить їх занадто багато, кекс може рости настільки швидко, що потім починає падати в духовці. Якщо рецепт не містить достатньо закваски, кекс може просто не сильно піднятися. Перевірте свій розпушувач для випічки та харчову соду на свіжість, щоб переконатися, що вони активні.
Недопечені кекси
Кекси, які не випікаються правильну кількість часу, перш ніж Ви видаляєте їх із духовки, часто будуть трохи просідати в центрі. Обов’язково зробіть тест зубочисткою або обережно торкніться верхньої частини кексів, щоб побачити, як вони відкидаються назад, перш ніж витягувати їх із печі. Двічі перевірте термометр печі, щоб торти випікалися за правильної температури і що Ваша духовка не надто гаряча або занадто холодна.



