Як використовують заварне, бісквітне, листкове тісто

Всі ми любимо солодке, а основа більшості ласощів – це тісто. Найрізноманітніші його види: пісочне, прісне, млинце, заварне, бісквітне, листкове тісто – все дуже смачно і підходить для різних виробів.
На основі тесту печуть пиріжки та пончики, ватрушки та торти, кулеб’яки та бісквіти, кекси та булочки, різні вироби різних конфігурацій. Давайте розберемося у характерних відмінностях найпопулярніших видів тесту.
Читайте також:
Як приготувати заварне, бісквітне, листкове тісто
Що є головним компонентом будь-якого тесту? Звичайно ж, мука. Краще використовувати борошно високої якості – чим борошно краще, тим смачнішим буде кондитерський виріб. До речі, використовувати можна не лише пшеничну, а й житню, рисову, гречану, інші види. Уважного ставлення вимагає зберігання борошна, а перед приготуванням десертів з використанням тесту краще просіяти. Борошно можна застосовувати не тільки в тісті, а також для приготування крему (наприклад, заварного).
Як використовувати заварне, бісквітне, листкове тісто
Заварне тісто
Такий вид тіста ідеально підходить для однойменних тістечок, вони ж – еклери тощо. Кінцевий виріб відрізняється легкістю, гладкою однорідною поверхнею, віддає блиском.
Готують заварне тісто за допомогою окропу або гарячого молока, заварюючи їм борошно. Також за рецептом використовується вершкове масло. Насамкінець готове тісто потрібно остудити, а потім додати яйця. Все ретельно перемішуємо, тим самим отримуючи еластичне тісто тягуче.
Щоб сформувати тістечка для випічки, зазвичай використовують кондитерський мішок: видавлюють на деко невеликі «ковбаски» тіста. Структура його така, що коли вона випечена, усередині виходить порожнина. Ось її і використовують, щоб заповнити кремом, начинкою зі згущеного молока та іншим.
Звичайно, за допомогою заварного тіста можна спекти не тільки еклери, але й виготовити пельмені та чебуреки, вареники та інші вироби. Тільки в цих випадках тісто не печуть, а варять або смажать.
Листкове тісто
Листкове тісто, відповідно, використовують для шарів. На його основі готують знаменитий торт Наполеон, а також листкові пиріжки, несолодкі пироги з начинками з м’яса або риби, самсу, булочки, інші варіанти тортів.
Для того, щоб приготувати листкове тісто, використовують маргарин або вершкове масло (зрозуміло, крім борошна). Даний варіант тесту виходить таким чином, що його багато разів розкочують, тим самим отримуючи «шаровість» (чергується масляний жир з борошном). Щоб тісто вийшло добрим, його охолоджують.
Фахівці рекомендують використовувати для приготування листкового тесту борошно, що містить високо клейковину.
Бісквітне тісто
Це ще одне чудове класичне тісто для приготування десертів, особливо тортів. Якщо Ви хочете торт, з чудовим ніжним бісквітом усередині, просоченим сиропом, у поєднанні з кремом та добавками фруктів, наприклад, замовте його в кондитерській Lulu. Майстри студії точно знають, як зробити бісквітний торт незабутньо смачним та оригінальним за дизайном.
Бісквітне тісто готують, як правило, на основі гарячого молока, гарячої води (навіть окропу). У бісквітне тісто можуть додавати горіхи, сухофрукти, насіння гарбуза або соняшнику, мак та інші добавки. В основі тіста крім борошна та молока, також цукор та яйця. До речі, саме їх треба спочатку добре збити, щоби бісквіт вийшов повітряним. Борошно додають потім, всипаючи поступово та перемішуючи. Жоден із інгредієнтів не повинен бути дуже холодним.
Після випікання бісквіти дістають акуратно з духовки і дають їм охолонути, а вже потім роблять з ними подальші маніпуляції (у тому числі просочують сиропом).