Хлібне тісто

Все, що Вам потрібно, це Ваші руки, плоска поверхня та борошно.
Замішування тіста для хліба може бути одним з найприємніших етапів випікання хліба, але ідея цього може залякати деяких пекарів-початківців. Однак, коли ви зрозумієте прості кроки, ви побачите, наскільки простим є основний процес, і не ухилятиметеся від рецептів, які потребують замісу. Просто подумайте про те, що люди замішують тісто вручну протягом тисяч років, то чому Ви не зможете? Це займе лише 10 хвилин – трохи борошна і Ваші власні руки приготують шикарне тісто!
Читайте також:
Замішування тіста для хліба
Замішування – важлива частина процесу випікання хліба – це створення структури та міцності тіста, що робить його шовковистим та м’яким з невеликим відчуттям легкості. Борошно містить два білки, які поєднуються, утворюючи глютен, який відповідає за створення еластичної текстури в тесті.
Після того, як інгредієнти тесту змішані, білки знаходяться у випадковому порядку та пов’язані один з одним. Коли тісто замішується, білки починають шикуватися таким чином, що нитки глютену розвиваються і створюють структуру, яка дозволяє утримувати гази. Тому тісто зможе підніматися під час випікання.
Прості кроки замішування тіста
- Використовуйте стільницю, яка дозволяє вільно витягнути руки, щоб замісити тісто, не змушуючи вас пригинатися до столу.
- Потрібно посипати поверхню борошном і зіскребти тісто з миски на стільницю.
- Почніть замішувати тісто, штовхаючи його вниз, а потім назовні, використовуючи лише долоні своїх рук.
- Складіть тісто навпіл до Вас і натисніть вниз. Потім знову використовуйте долоні рук, щоб штовхати тісто вниз і назовні, подовжуючи та розтягуючи пасма клейковини та тіста.
- Переверніть тісто приблизно на 45 градусів і знову місіть долонями. Якщо тісто стає липким, додайте трохи більше борошна.
- Продовжуйте місити, складати і перевертати тісто, поки воно стане гладким і еластичним.
Як правильно вимішувати тісто
Розминання є основною технікою, що повторюється, але є ще кілька речей, які потрібно мати на увазі, щоб зробити процес більш простим і успішним:
- Заміс може бути брудною справою. Ви можете одягнути фартух або старий одяг, щоб борошно не потрапило на Ваш гарний одяг.
- Завжди тримайте мірну чашку з борошном поруч із робочою зоною, щоб використовувати її для запобігання прилипанню тіста до Вашого столу, а також для легкого обприскування рук борошном, щоб тісто не прилипало до Вас.
- Будьте уважні, додаючи дуже багато борошна, оскільки це може призвести до розсипчастого хліба. Якщо Ваше тісто, як і раніше, липке, але Ви відчуваєте, що додали достатньо борошна, залиште тісто на 5 хвилин, щоб вода ввібрала борошно; це полегшить роботу із тестом.
Якщо Ви не впевнені, чи достатньо замісилося тісто, Ви можете виконати тест «шибки». Видаліть невелику кількість тіста (розміром з м’яч для гольфу) і утримуйте його між великим пальцем та першими двома пальцями кожної руки, щоб тісто було перед Вами. Потім обережно витягніть пальці один від одного, щоб розтягнути тісто. Якщо тісто не ламається, то Ви досить його замісили; якщо мембрана розривається, Вам потрібно ще трохи помісити його.
Для більшості рецептів хліба Ви стискатимете тісто і просто складати його. Чим сильніше Ви розбиваєте тісто, тим тоншою крихтою і текстурою буде мати хліб після випічки. Це тому, що Ви видаляєте більше повітряних кишень із більшою силою. Якщо Ви тільки складаєте тісто, Ви залишаєте великі повітряні кишені у випеченій буханці. Це створює більш м’яку крихту, і хліб підніматиметься вище під час випікання.



