Торт без глютену

Що таке глютен та які продукти його містять? Дізнайтесь більше у нашій статті!
Всі чули про глютена – ця тема одна з найпопулярніших у сучасних питаннях дієтології. Запити про глютен дуже часті в будь-якому пошуковику. Що ж це таке?
Читайте також:
Що таке глютен
Глютен – це білок, причому складний білок. Він, як і будь-який харчовий компонент, корисний і шкідливий. Найбільша кількість глютену міститься в пшеничних зернах та інших зернових. Але не лише в них. Ось продукти, що містять глютен: манна крупа, печиво, хлібці, морозиво, геркулес, макарони, пряники, шоколад, ковбаси, молоко, що згущує молоко, сири, майонези, йогурти.
Зовсім не обов’язково мати негативну реакцію організму на глютен (у медицині діагноз називається целіакія). Багато хто просто відмовляється від вживання продуктів, що містять глютен, у рамках здорового способу життя. Проте, медичні аспекти питання – це обговорення інших ресурсів. Що робити, якщо глютена не можна, а смачний десерт дуже хочеться? Тоді можна приготувати солодке без використання глютеносодержащих продуктів. Приготуємо торт без глютена самостійно?
Як приготувати торт без глютена
Десерти та випічка – особливий жанр для тих, хто використовує безглютенові рецепти для своєї дієти. Тут багато обмежень, але це не означає, що не вийде смачно. Навпаки! Можна приготувати торт без глютену на основі бісквіту з вершковим кремом та фруктами.
Рецепт торта без глютену
- Для тіста потрібні: яйця (3 штуки), цукор (дві третини склянки), рисове борошно (дві третини склянки), сода (третина чайної ложки), сік лимона або яблучний оцет (щоб погасити соду). Для змащування форми використовуйте оливкову олію.
- Для просочення бісквіту та прикраси торта можна використовувати будь-які фрукти або ягоди на Ваш смак. Якщо Ви використовуєте консервовані фрукти, то сиропом, в якому вони знаходяться, можна просочити бісквіт, щоб він став м’яким і ніжним.
- Для крему потрібні: цукрова пудра (півтора склянки), вершки жирністю 33% (200 мл), желатин (підлога столової ложки), вода (300 мл).
Інструкція приготування торта без глютена
- Для початку зробимо тісто. Краще використовувати ємність із високими бортами, в яку потрібно розбити 3 яйця та всипати цукор. Збити за допомогою міксера або блендера доти, поки суміш не стане густою однорідною піною. Додаємо сюди рисове борошно поступово і продовжуємо збивати. Тепер суміш має стати схожою на густу сметану. Соду погасити оцтом чи лимонним соком, додаємо її в тісто. Перемішати, щоб він добре розподілився.
- Форму для випікання змащуємо олією – краще використовувати оливкове, але можна і вершкове (за умови, що Ви знаєте, що там немає глютену). Тісто виливаємо у форму. Духовка має бути розігріта до 180 градусів, ставимо в неї тісто. Пекти не дуже довго – приблизно 20 хвилин. Щоб перевірити готовність, за допомогою сірника чи зубочистки акуратно проткніть корж – на ньому не повинні залишитися шматочки тіста. Зовні корж стане рум’яним.
- Сміливо виймайте корж із духовки та накрийте його рушником, щоб остигав поступово. Коли він охолоне, настав час для просочення. За допомогою пензля (наприклад, силіконова) змастіть поверхню коржа сиропом або компотом – кілька разів протягом кількох хвилин. Поступово корж почне просочуватись.
- На корж далі викладаємо фрукти – нарізані шматочками чи ягоди до смаку. Тепер настав час приготувати крем із вершків.
- Желатин необхідно розбавити водою і залишити, щоб набух (півгодини буде достатньо). Потім підігріємо його на водяній бані, але не можна закипіти. Залишити, щоб охолонув. Вершки заздалегідь поставте в холодильник – вони мають бути холодними.
- Виливаємо вершки з миску, додаємо в них цукрову пудру і збиваємо міксером доти, поки суміш не стане густою (з’являться «щільні піки»). Додаємо в цей момент желатин, перемішуємо. Відразу крем виливаємо на торт, бісквіт з фруктами, зверху. Розподіляємо рівномірно ложкою. А згори на крем можна додати ще фруктів для прикраси. Торт краще поставити в холодильник години на три. Смачного!
Кондитерська студія Lulu виготовить торт на замовлення без глютена, адже Ваш особливий десерт може бути не тільки безумовно смачним, але і дуже корисним.



