Кондитерская студия – Lulu

Мафін, кекс і капкейк – у чому різниця

Мафін, кекс і капкейк – у чому різниця

Маленькі привабливі десерти, загорнуті в гофрований папір – вони так один на одного схожі – кекси, мафіни та капкейки. Чимало людей цікавить яка між ними різниця? Давайте дізнаємось.

Читайте також:

Як розрізнити мафіни, кекси та капкейки

Багато хто плутає їх між собою. Звичайно, вони схожі, але мають і відмінності – це різні десерти. Розрізняються за технікою приготування, інгредієнтами та зовнішнім виглядом теж. Давайте навчимося їх розрізняти.

Кекси – що це?

Десерт «кекс» має французьке походження і вважається, що він з’явився в 1755 році. За формою нагадує «черепашку».

Кекс – це десерт із солодким смаком, що складається із бісквітного дріжджового тіста. За формою може бути різним: прямокутним, круглим і навіть кільцевим з отвором у центрі. Розміри кексів варіюються – від маленьких до великих, завбільшки з значний торт. Структура пориста, повітряна. Прикрас особливо не вимагає: їх можуть посипати горіхами, цукровою пудрою, прикрашати фруктами чи цукатами до смаку, проте це зовсім не обов’язково.

Что такое маффин?

Маффины имеют английское происхождение. С 1720 года они стали упоминаться в местных книгах для поваров. Само название возникло от французского moufflet, что означает «мягкий хлеб». Маффины используют чаще в качестве закуски или же на завтрак.

Этот десерт может быть не только сладким, но и соленым. Используется дрожжевое тесто, а также бисквитное и на основе кукурузной муки. Форма маффинов округлая или овальная, поверхность у них не такая выпирающая, как у кексов и по размеру они меньше. Внутри тесто очень плотное, а сверху маффины не имеют украшений.

Сладкие маффины готовят с фруктами, а вот соленые могут включать в себя мясные добавки или овощи.

Капкейк – у чому суть?

Якщо кекси виникли у Франції, а мафіни в Англії, то капкейки виникли США. Капкейк є маленьким тортиком, який укладений у паперову гофровану обгортку. Сupcake виник приблизно в 1828 році, коли вперше була згадка про нього в книзі автора Елізи Леслі. Раніше їх часто пекли у чашках з кераміки, ось чому така назва.

Капкейк – це солодкий десерт круглої форми із бісквітного тіста. Розмір його невеликий: саме величиною з маленьку чашку (діаметром до 6 см.). Структура тесту важче, ніж у кексів, але легше і пористіше, ніж у мафінів. Важлива відмінність цього десерту – прикраси з крему, мастики, глазурі, вершків, цедри, конфітюру та інших кондитерських прикрас.

Зараз капкейком називають будь-який маленький тортик. Він набув широкого поширення далеко за межами місця виникнення. Особливо він доречний на дитячих святах для створення Кенді бару.

Відмінності капкейків, кексів та мафінів – підсумки

Отже, давайте резюмуємо, у чому основні відмінності між цими прекрасними десертами:

  • найповітряніше і найлегше тісто мають кекси – тому, що для приготування його потрібно довго збивати;
  • за формою мафін площе, ніж кекси, і при цьому може бути і солодким за смаком, і солоним. Кекси та капкейки виготовляють лише солодкими;
  • прикрашають тільки капкейки, а кекси та мафіни традиційно не прикрашаються.

А ось подібність цих трьох ласощів полягає в тому, що вони можуть мати всередині як начинку (рідку – наприклад, крем), так і доповнюватися горіхами, фруктами, родзинками, цукатами та іншими наповнювачами. В основі тесту завжди стандартні інгредієнти, а саме борошно, цукор, яйця, олія. Техніка приготування також схожа.

Тепер ви знаєте, як відрізнити мафін від капкейка, а кекс від мафіну. А щоб насолодитися смаколиками на будь-якому своєму святі, замовте солодкі десерти біля кондитерської студії LuLu. Досвідчені кондитери завжди раді допомогти Вам!

Читайте також